Periodontitt – Symptomer, årsaker og behandling for å redde tennene dine

Innholdsfortegnelse

Tidligere innlegg

Periodontitt – Symptomer, årsaker og behandling for å redde tennene dine

Periodontitt, også kjent som alvorlig tannkjøttsykdom, kan føre til betydelig skade på tenner og tannkjøtt dersom den ikke behandles i tide. Her får du all informasjonen du trenger for å identifisere, behandle og forebygge sykdommen.

Periodontitt er ofte en utvikling av tannkjøttbetennelse, eller gingivitt. Her har tannkjøttbetennelsen fått lov til å utvikle seg i fred og ro, og dermed blitt en mer kompleks og skadelig sykdom.

Dersom periodontitt får lov til å utvikle seg over tid, kan du risikere å miste tennene dine. I denne artikkelen skal vi derfor gå gjennom symptomene på periodontitt, hva som forårsaker sykdommen, behandlingene som finnes og ikke minst – forebyggende tiltak.

Hva er periodontitt?

Periodontitt er en alvorlig infeksjon i tannkjøttet. Den påvirker både tannkjøttet og de underliggende støttestrukturene som holder tennene på plass i kjeven. Dette inkluderer tannrøttene, og beinet som ligger rundt roten.

Sykdommen oppstår gjerne der tannkjøttbetennelse ikke har blitt behandlet i tide, og infeksjonen får lov til å utvikle seg til de dypere lagene i tannkjøttet og kjeven.

Tidlig i sykdomsforløpet kan periodontitt utvikle seg uten merkbare symptomer. Dette gjør at du ofte kan kjenne igjen symptomene på tannkjøttbetennelse, men det er vanskelig å skille mellom disse to før det er for sent.

Derfor er det avgjørende at du drar til tannlegen og får undersøkt tannkjøttet allerede på betennelsesstadiet. Når tiden går, kan periodontitt føre til at tennene dine løsner, eller faller ut.

Er du usikker på hvilke symptomer du skal se etter? Klikk deg inn her for å lese mer om symptomene på tannkjøttbetennelse. 

Hva er årsakene til periodontitt?

På samme måte som gingivitt, eller tannkjøttbetennelse, er årsaken til periodontitt – plakkoppbygning. Plakk er en klebrig film av bakterier som dannes på tennene.

Dersom det ikke fjernes kan det utvikle seg til tannstein som kan irritere tannkjøttet og føre til betennelse.

Plakk kan heldigvis fjernes ved jevnlig og grundig puss av tennene, samt daglig bruk av tanntråd. Dette er tiltak du kan gjøre selv hjemme, og som ikke koster mye.

Dersom betennelsen som dannes på grunn av plakk får utvikle seg, kan man potensielt risikere både smerter og utgifter i forbindelse med behandling.

Det er flere faktorer som kan øke risikoen for å utvikle periodontitt:

  1. Dårlig munnhygiene: Dersom du ikke pusser tennene grundig minst to ganger om dagen, eller bruker tanntråd, er du mer utsatt for å utvikle periodontitt.
  2. Røyking og snusing: Røyking svekker kroppens evne til å bekjempe sykdommer og infeksjoner. Dermed øker også sjansen for tannkjøttsykdommer og periodontitt.
  3. Diabetes: Personer med diabetes har høyere risiko for å bli rammet av tannkjøttsykdommer. Høyt blodsukker kan faktisk bidra til betennelse i tannkjøttet.
  4. Genetiske faktorer: Arv fra foreldre kan spille en rolle i utviklingen av periodontitt. Noen mennesker er naturlig mer mottagelige for betennelser og infeksjon enn andre.
  5. Hormonelle forandringer: Graviditet, menstruasjon eller bruk av hormonell prevensjon kan gjøre tannkjøttet mer ømfintlig og mottagelig for betennelse og infeksjon.
  6. Feilaktig tannregulering eller tannproteser: Tannregulering eller proteser som ikke passer godt kan faktisk føre til irritasjon i tannkjøttet, og dermed periodontitt.
  7. Medisiner: Enkelte medisiner kan påvirke spyttproduksjonen og gi tørr munn. Dette gjør tannkjøttet mer utsatt for infeksjon og sykdom.

Gravid hos tannlegen? Her kan du få svar på alt du lurer på!

Symptomer på periodontitt

Periodontitt kan utvikle seg uten at du legger merke til det. Selv om dette gjør sykdommen vanskelig å oppdage tidlig, kan du likevel oppleve enkelte symptomer på betennelse i tannkjøttet:

  • Blødende tannkjøtt: Tannkjøttet blør når du pusser tennene eller bruker tanntråd. Dette er et tegn på at tannkjøttet er betent og infisert.
  • Rødhet og hevelse i tannkjøttet: Dersom tannkjøttet blir rødt og hovent, føles ømt eller smertefullt, kan dette være sikre tegn på en betennelse.
  • Tannkjøtt som trekker seg tilbake: Et av de sikreste kjennetegnene på periodontitt er at tannkjøttet trekker seg tilbake. Dette gjør tannroten mer synlig enn normalt.
  • Løsning av tenner: Dersom sykdommen får utvikle seg, kan du oppleve at tennene løsner eller faller helt ut.
  • Dårlig ånde: Dersom du har ubehagelig lukt i munnen, kan du ha periodontitt. Bakterier vokser nemlig i de betente områdene av tannkjøttet.
  • Puss rundt tennene eller tannkjøttet: En infeksjon kan føre til dannelse av puss, noe som kan lekke ut fra tannkjøttet dersom du trykker på det.
  • Smerte ved tygging: Dersom deler av tannkjøttet ditt er infisert, vil det gjøre vondt når du tygger, som ved spising.

Les mer: Behandling av tannkjøttsykdommer

periodontitt

Behandling av periodontitt

Behandling av periodontitt varierer ut ifra hvor alvorlig sykdommen har blitt. Her er noen vanlige former for behandling dersom du har fått periodontitt.

  1. Profesjonell tannrens med skraping og planering
    Den første formen for behandling er vanligvis en tannrens som utføres av en tannlege. Dette innebærer at tannlegen fjerner plakk og tannstein fra tannoverflaten, og på undersiden av tannkjøttlinjen. Deretter jevnes tannrøttene ut for å hindre at bakterier fester seg på nytt.
  2. Antibiotika
    I enkelte tilfeller kan tannlegen foreskrive antibiotika slik at du kan bekjempe infeksjonen og redusere mengden bakterier i munnhulen. Disse kan tas i form av piller, eller krem som påføres i de områdene som er påvirket av infeksjonen.
  3. Kirurgisk behandling
    Dersom infeksjonen har gått for langt kan det være nødvendig å fjerne den kirurgisk. Dette kan innebære tannkjøttkirurgi for å fjerne den delen av tannkjøttet som er infisert eller beintransplantasjon for å erstatte tapt beinstruktur rundt tennene.

    Gingival kirurgi kan også utføres for å jevne ut benet etter at infeksjonen er fjernet.

  4. Behandling av underliggende medisinske problemer
    Dersom periodontitt kommer av eller er relatert til en underliggende medisinsk tilstand, kan behandling av denne sykdommen være nødvendig for å bli kvitt betennelsen og infeksjonen.

    Diabetes er en av sykdommene som kan skape infeksjon i tannkjøttet.

Hvordan forebygge periodontitt eller alvorlig tannkjøttsykdom?

Den aller beste og sikreste måten å unngå periodontitt på er å forebygge tannkjøttsykdommer på et tidlig stadium – som gingivitt eller tannkjøttbetennelse.

Her er våre beste tips for å forebygge tannkjøttsykdommer:

  1. Puss tennene grundig: Puss tennene dine minst to ganger om dagen med en fluorholdig tannkrem. Sørg også for å pusse godt langs tannkjøttlinjen for å fjerne eventuelt plakk.
  2. Bruk tanntråd: Bruk tanntråd hver eneste dag for å fjerne matrester og plakk mellom tennene.
  3. Regelmessige tannlegebesøk: Besøk tannlegen for å få en god og profesjonell tannrens og for å kontrollere at tennene og tannkjøttet ditt er sunt og friskt.
  4. Ha et sunt kosthold: Et balansert kosthold med frukt og grønnsaker kan hjelpe deg med å holde tannkjøttet sunt og friskt. Vitamin C er spesielt viktig for munn og tannkjøtt.
  5. Unngå tokbakk: Røyking fører til flere ulike typer helseproblemer, men skaper også utfordringer for munnhulen og tannkjøttet ditt.

Når bør du kontakte tannlegen?

Dersom du mistenker at du har periodontitt eller tannkjøttbetennelse, er det viktig at du kontakter en tannlege og booker deg en time til kontroll.

Jo tidligere du avdekker en betennelse eller infeksjon, jo enklere er det å behandle før det går utover tennene og kjeven på en permanent måte.

Periodontitt hos Eik Tannlegesenter

Hos oss på Eik Tannlegesenter tar vi deg og din tannhelse på alvor. Dersom du mistenker at du har en betennelse i tannkjøttet ditt, står vi klare for å hjelpe deg med behandlingen her hos oss i Tønsberg.

Ta gjerne kontakt med oss dersom du er usikker på om symptomene dine passer til beskrivelsen, eller om du ønsker å booke en kontrolltime. Husk å ta forebyggende tiltak på alvor og start alltid dagen med tannpuss og tanntråd.