Tannkjøttbetennelsen gingivitt – Årsaker, symptomer og behandling

Innholdsfortegnelse

Tidligere innlegg

Tannkjøttbetennelsen gingivitt – Årsaker, symptomer og behandling

Selv om gingivitt i utgangspunktet er en mild form for tannkjøttsykdom, er det slett ikke behagelig å leve med. Her gir vi deg all informasjonen du trenger for å identifisere sykdommen, samt søke riktig behandling.

Tannkjøttbetennelse, også kjent som gingivitt, er en svært vanlig tannhelseproblematikk som kan ramme alle, både unge og eldre. Selv om sykdommen i seg selv er relativt mild, kan den utvikle seg til mer alvorlige problemer som periodontitt dersom den ikke behandles.

I denne artikkelen tar vi for oss årsakene til tannkjøttbetennelse, hvordan du selv kan identifisere symptomene og til slutt hvilke behandlinger som kan hjelpe deg med å bli kvitt betennelsen.

Hva er tannkjøttbetennelse, eller gingivitt?

Gingivitt er en betennelse i tannkjøttet som normalt skyldes opphopning av plakk. Plakk er en klebrig bakteriefylt masse som dannes på tennene dine.

Når plakk ikke fjernes enten gjennom daglig tannpuss eller bruk av tanntråd, kan det irritere tannkjøttet og føre til betennelse.

Heldigvis er tannkjøttbetennelse mulig å bli kvitt med riktig behandling og god munnhygiene.

Hva er årsakene til gingivitt?

Plakkoppbygging er som nevnt den vanligste årsaken til gingivitt, men flere ulike faktorer kan være med og bidra til utviklingen av tannkjøttbetennelse:

  • Dårlig munnhygiene: Dersom du ikke pusser tennene grundig to ganger om dagen og bruker tanntråd, kan det bygge seg opp bakterier langs tannkjøttet. Dette forårsaker betennelsen.
  • Røyking eller bruk av tobakk: Tobakk reduserer blodstrømmen til tannkjøttet og svekker immunforsvaret, noe som gjør det lettere for bakterier å trives i tannkjøttet ditt.
  • Hormonelle forandringer: Svingninger som oppstår i hormonnivået under graviditet, menstruasjon eller ved bruk av prevensjon som p-piller, kan gjøre tannkjøttet mer følsomt og utsatt for betennelse.
  • Andre medisinske tilstander: Sykdommer som diabetes og HIV kan påvirke kroppens egen evne til å bekjempe infeksjoner. Dette gjør tannkjøttet mer utsatt for betennelse.
  • Bruk av medisiner: Enkelte medisiner kan redusere spyttproduksjonen, noe som kan føre til tørr munn. Dette gjør igjen tannkjøttet mer utsatt for betennelse.
  • Medisinske tilstander: Sykdommer som diabetes og HIV kan påvirke kroppens evne til å bekjempe infeksjoner og dermed gjøre tannkjøttet mer utsatt for betennelse.
  • Feil på tannproteser eller tannregulering: En dårlig passform på tannproteser, fyllinger eller tannregulering kan være nok til å føre til irritasjon i tannkjøttet og dermed økt plakkdannelse. Dette fører som kjent til økt fare for betennelse.

Symptomer på tannkjøttbetennelse

Dersom tannkjøttbetennelsen får utvikle seg uten behandling, kan det over tid utvikle seg til mer alvorlige tannkjøttsykdommer. Her er de vanligste symptomene på tannkjøttbetennelse, slik at du kan identifisere dette tidlig:

  1. Blødende tannkjøtt: Blødning ved børsting eller ved bruk av tanntråd er et av de første tegnene på betennelse.
  2. Rødt og hovent tannkjøtt: Dersom tannkjøttet oppleves irritert, rødt eller hovent kan det være tegn på betennelse.
  3. Dårlig ånde: En svært vanlig pekepinn på at du har tannkjøttbetennelse er dårlig ånde eller halitose. Dette forårsakes av bakterier i munnen.
  4. Smertefullt tannkjøtt: Selv om smerte ikke er et tidlig tegn på tannkjøttbetennelse, kan ofte tannkjøttet oppfattes som ømt. Dette gjelder spesielt når du trykker på det.
  5. Tannkjøtt som trekker seg tilbake: Dersom tannkjøttbetennelse ikke behandles, kan tannkjøttet trekke seg tilbake fra tannen, og du vil kunne se mer av tannens rot.

Dersom du har lagt merke til en eller flere av disse symptomene, er det smart å bestille deg en tannlegetime før sykdommen får mer tid til å utvikle seg.

Bestil deg en time hos oss ved å klikke deg inn her!

gingivitt

Hvordan behandle tannkjøttbetennelse?

Tannkjøttbetennelse kan behandles og bekjempes dersom den oppdages tidlig. Her er noen av behandlingene du kan få mot betennelsen:

1. Forbedre din egen munnhygiene

Det er spesielt tre måter du kan forbedre din egen munnhygiene på:

  1. Børst tennene riktig: Puss tennene grundig to ganger om dagen. Tannkremen du bruker må inneholde fluor, og være myk nok til å ikke irritere tannkjøttet mer.
  2. Bruk tanntråd daglig: Tanntråden hjelper deg med å fjerne plakk og matrester fra mellomrommet mellom tennene. Dette er typiske områder der tannbørsten ikke strekker til.
  3. Munnskyll: En antibakteriell munnskyll vil hjelpe deg med å redusere bakterier i munnen og hjelpe deg med å bekjempe en betennelse.

2. Profesjonell tannrens

Tannlegebesøk: En profesjonell tannrens hos en tannlege er viktig for å fjerne plakk og tannstein som bygger seg opp over tid. Tannlegen kan også gi deg råd om hvordan du kan få enda bedre tann- og munnhygiene.

3. Behandling av underliggende medisinske tilstander

Dersom tannkjøttbetennelsen er forårsaket av en medisinsk tilstand som diabetes eller hormoner, kan det være nødvendig å behandle den medisinske tilstanden for å bli kvitt betennelsen.

4. Unngå røyking

Å slutte å røyke vil uten tvil forbedre tannkjøtthelsen din, og ikke minst din generelle munnhelse. Det vil også betraktelig redusere risikoen for alvorlige tannkjøttsykdommer som periodontitt.

Les mer: Periodontitt – symptomer, årsaker og behandling for å redde tennene dine

Hvordan forebygge tannkjøttbetennelse?

På lik linje med mange andre helseproblemer er forebygging langt enklere og bedre enn behandling. Her er våre beste tips til å unngå tannkjøttbetennelse:

  1. Puss tennene riktig: Sørg for å bruke god og riktig pusseteknikk når du pusser tennene. På denne måten fjerner du enkelt plakk som legger seg på tennene. Vær spesielt påpasselig rundt tannkjøttkanten.
  2. Bruk tanntråd daglig: Tanntråd er et godt verktøy for å fjerne matrester og plakk fra mellomrommet mellom tennene.
  3. Regelmessige tannlegebesøk: Besøk tannlegen for rutinemessige kontroller og profesjonell rengjøring. Dette gjør det enkelt å oppdage behandlingsbetennelse tidlig.
  4. Spis et sunt kosthold: Et balansert kosthold rikt på vitaminer og mineraler, og spesielt vitamin C, kan hjelpe deg med å holde kostholdet sunt.
  5. Unngå tobakk: Røyking og snus øker risikoen for tannkjøttsykdommer. Slutter du med dette, vil du drastisk forbedre tannkjøtthelsen din.

Når bør du kontakte tannlegen din?

Dersom du først merker symptomer på tannkjøttbetennelse, bør du kontakte tannlegen din og få en kontrolltime. Dersom tannkjøttbetennelsen ikke behandles, kan den utvikle seg til mer alvorlige tannkjøttsykdommer.

Gå derfor gjerne over tannkjøttet ditt jevnlig ved pussing av tenner og kontroller farge, ømhet og følelsen i tannkjøttet. Bruk gjerne symptomlisten over til å identifisere problemer

Les mer: Behandling av tannkjøttsykdommer

Tannkjøttbetennelse og graviditet

Som gravid er du mer utsatt for tannkjøttbetennelse på grunn av de hormonelle endringene som kroppen din går gjennom. Graviditets gingivitt er en mild form for tannkjøttbetennelse som kan oppstå på grunn av hormonelle svingninger.

Det er viktig å opprettholde god munnhygiene selv om det til tider kan være vanskelig. Ofte er gravide plaget av kvalme og oppkast gjennom den første tiden av et svangerskap. Da er det også viktig å huske på å heller skylle munnen godt, samt bruke tanntråd.

Tannpuss kan være mer skadelig enn fordelaktig når munnen er utsatt for magesyre. Besøk også tannlegen regelmessig for å unngå komplikasjoner.

Les mer: Gravid hos tannlegen – dette bør du tenke på

Tannkjøttproblemer i Tønsberg

Oppdager du at du har symptomer på tannkjøttbetennelse og bor i Tønsberg? Hos oss på Eik Tannlegesenter kan du finne dyktige tannleger med lang erfaring med tannkjøttsykdommer som gingivitt.