Selv om gingivitt i utgangspunktet er en mild form for tannkjøttsykdom, er det slett ikke behagelig å leve med. Her gir vi deg all informasjonen du trenger for å identifisere sykdommen, samt søke riktig behandling.
Tannkjøttbetennelse, også kjent som gingivitt, er en svært vanlig tannhelseproblematikk som kan ramme alle, både unge og eldre. Selv om sykdommen i seg selv er relativt mild, kan den utvikle seg til mer alvorlige problemer som periodontitt dersom den ikke behandles.
I denne artikkelen tar vi for oss årsakene til tannkjøttbetennelse, hvordan du selv kan identifisere symptomene og til slutt hvilke behandlinger som kan hjelpe deg med å bli kvitt betennelsen.
Gingivitt er en betennelse i tannkjøttet som normalt skyldes opphopning av plakk. Plakk er en klebrig bakteriefylt masse som dannes på tennene dine.
Når plakk ikke fjernes enten gjennom daglig tannpuss eller bruk av tanntråd, kan det irritere tannkjøttet og føre til betennelse.
Heldigvis er tannkjøttbetennelse mulig å bli kvitt med riktig behandling og god munnhygiene.
Plakkoppbygging er som nevnt den vanligste årsaken til gingivitt, men flere ulike faktorer kan være med og bidra til utviklingen av tannkjøttbetennelse:
Dersom tannkjøttbetennelsen får utvikle seg uten behandling, kan det over tid utvikle seg til mer alvorlige tannkjøttsykdommer. Her er de vanligste symptomene på tannkjøttbetennelse, slik at du kan identifisere dette tidlig:
Dersom du har lagt merke til en eller flere av disse symptomene, er det smart å bestille deg en tannlegetime før sykdommen får mer tid til å utvikle seg.
Tannkjøttbetennelse kan behandles og bekjempes dersom den oppdages tidlig. Her er noen av behandlingene du kan få mot betennelsen:
Det er spesielt tre måter du kan forbedre din egen munnhygiene på:
Tannlegebesøk: En profesjonell tannrens hos en tannlege er viktig for å fjerne plakk og tannstein som bygger seg opp over tid. Tannlegen kan også gi deg råd om hvordan du kan få enda bedre tann- og munnhygiene.
Dersom tannkjøttbetennelsen er forårsaket av en medisinsk tilstand som diabetes eller hormoner, kan det være nødvendig å behandle den medisinske tilstanden for å bli kvitt betennelsen.
Å slutte å røyke vil uten tvil forbedre tannkjøtthelsen din, og ikke minst din generelle munnhelse. Det vil også betraktelig redusere risikoen for alvorlige tannkjøttsykdommer som periodontitt.
Les mer: Periodontitt – symptomer, årsaker og behandling for å redde tennene dine
På lik linje med mange andre helseproblemer er forebygging langt enklere og bedre enn behandling. Her er våre beste tips til å unngå tannkjøttbetennelse:
Dersom du først merker symptomer på tannkjøttbetennelse, bør du kontakte tannlegen din og få en kontrolltime. Dersom tannkjøttbetennelsen ikke behandles, kan den utvikle seg til mer alvorlige tannkjøttsykdommer.
Gå derfor gjerne over tannkjøttet ditt jevnlig ved pussing av tenner og kontroller farge, ømhet og følelsen i tannkjøttet. Bruk gjerne symptomlisten over til å identifisere problemer
Les mer: Behandling av tannkjøttsykdommer
Som gravid er du mer utsatt for tannkjøttbetennelse på grunn av de hormonelle endringene som kroppen din går gjennom. Graviditets gingivitt er en mild form for tannkjøttbetennelse som kan oppstå på grunn av hormonelle svingninger.
Det er viktig å opprettholde god munnhygiene selv om det til tider kan være vanskelig. Ofte er gravide plaget av kvalme og oppkast gjennom den første tiden av et svangerskap. Da er det også viktig å huske på å heller skylle munnen godt, samt bruke tanntråd.
Tannpuss kan være mer skadelig enn fordelaktig når munnen er utsatt for magesyre. Besøk også tannlegen regelmessig for å unngå komplikasjoner.
Les mer: Gravid hos tannlegen – dette bør du tenke på
Oppdager du at du har symptomer på tannkjøttbetennelse og bor i Tønsberg? Hos oss på Eik Tannlegesenter kan du finne dyktige tannleger med lang erfaring med tannkjøttsykdommer som gingivitt.