Behandling av tannkjøttsykdommer

Innholdsfortegnelse

Tidligere innlegg

Behandling av tannkjøttsykdommer

Tannkjøttsykdommer er svært vanlige helseproblemer, selv om de kan være både alvorlige og smertefulle. Her får du all informasjonen du trenger for å opprettholde et sunt og friskt tannkjøtt.

Tannkjøttsykdommer kan ramme alle – både unge og eldre, kvinner og menn. De finnes i forskjellige stadier, og i ulike former. Gingivitt er en mildere form for tannkjøttbetennelse, mens periodontitt er en mer alvorlig form for sykdom i tannkjøttet.

Uansett hvilke plager du har i tannkjøttet, kan du finne gode rutiner og vaner i denne artikkelen. Her skal vi hjelpe deg med å finne veien til et sunnere og friskere tannkjøtt.

Hva er tannkjøttsykdommer?

Tannkjøttsykdommer er infeksjoner som påvirker det myke vevet i munnen, og da spesielt tannkjøttet. Den aller vanligste grunnen til at det oppstår en tannkjøttsykdom, er oppsamling av plakk på tennene, og da gjerne langs kanten på tannkjøttet.

Plakk er en klebrig og tykk substans som dannes av bakterier i munnen. Dersom dette ikke pusses godt vekk ved bruk av både tannbørste og tanntråd, kan det irritere tannkjøttet og føre til betennelse og infeksjon.

I verste fall kan noe så enkelt som plakk føre til skade i de støttende vevene, og til slutt roten på tannen, som kan føre til tanntap.

Det finnes flere stadier av tannkjøttsykdommer:

  • Gingivitt er også kalt tannkjøttbetennelse. Dette er den mildeste formen, hvor tannkjøttet som har blitt betent blir rødt, hovent og kan blø ved tannpuss eller bruk av tanntråd.
  • Periodontitt er en mer alvorlig form for tannkjøttsykdom, og er en videreutvikling av ubehandlet gingivitt. Dette er en av de tannkjøttsykdommene som kan føre til tap av tenner.
  • Alvorlig periodontitt er en langt mer avansert tilstand som krever omfattende behandling (kirurgi), for å unngå tap av tenner og store vevsskader.

Les mer: Tannkjøttbetennelsen gingivitt – årsaker, symptomer og behandling 

Les mer: Periodontitt – symptomer, årsaker og behandling for å redde tennene dine

Symptomer på tannkjøttsykdommer

Det finnes flere ulike symptomer som kan oppstå når man har en tannkjøttsykdom. Det kan være en fordel å skille mellom de ulike symptomene, og derfor har vi sammenfattet en oversikt:

  • Blødende tannkjøtt: Dette er ofte en av de aller første tegnene på tannkjøttsykdom. Blødningene kan ofte oppstå når du pusser tennene eller bruker tanntråd.
  • Rødt og hovent tannkjøtt: Tannkjøttet kan fremstå både rødt og hovent ved inspeksjon. I enkelte tilfeller kan det også oppleves som ømt ved lett berøring.
  • Dårlig ånde: Ofte kan det oppstå en ubehagelig lukt, noe som er et sikkert tegn på bakterier i munnhulen.
  • Tannkjøtt som trekker seg bort fra tannen: Et infisert eller betent tannkjøtt kan trekke seg vekk fra tennene, slik at du ser mer av tannen, eller i verste tilfelle hele roten.
  • Smerte i tannkjøttet: Du kan oppleve smerte eller sterk ømhet enten ved tygging eller ved berøring. I enkelte tilfeller kan det kjennes hele veien opp til tannroten.
  • Løse tenner: I de mest alvorlige tilfellene kan du oppleve løse tenner. Dette skjer på grunn av tap av støttevev.
tannkjøttsykdommer

Hva forårsaker tannkjøttsykdommer?

Det er mange ulike årsaker til tannkjøttsykdommer, men de fleste kan kontrolleres om ikke fjernes. Her er en oversikt over mulige årsaker til tannkjøttsykdommer:

Plakk og tannstein

Plakk er som nevnt en materie som fester seg på tennene, gjerne i overgangen til tannkjøttet. Den består av bakterier og bør fjernes daglig ved bruk av tannbørste og tanntråd.

Tannstein er en videreutvikling av plakk som ikke blir fjernet. Det er en hardere masse som kan føre til irritasjon i tannkjøttkanten.

Dårlig munnhygiene

Dersom du ikke pusser tennene ofte nok, eller på riktig måte, kan dette føre til tannkjøttsykdommer. Tannpuss i kombinasjon med bruk av tanntråd er en god vane for sunt tannkjøtt.

Røyking eller bruk av annen tobakk

Røyking svekker både kroppens immunsystem, og reduserer blodtilførselen til tannkjøttet. Dette er dessverre en suksessoppskrift for å hjelpe bakterier med å vokse og trives godt i munnen.

Hormoner

Hormonelle endringer, både under pubertet, graviditet eller ved bruk av prevensjon kan føre til høyere risiko for tannkjøttsykdommer.

Medisinske tilstander

Medisinske tilstander som diabetes, HIV og flere kan svekke kroppens egen evne til å bekjempe infeksjoner og betennelser. Dette øker dermed igjen risikoen for tannkjøttsykdom.

Medisiner

Enkelte typer medisin kan forårsake tørr munn. Dette kan ofte føre til at sannsynligheten for å få tannkjøttsykdommer øker.

Genetiske faktorer

Noen av oss er dessverre mer utsatt for å få tannkjøttsykdommer enn andre. Dette går ofte i arv, og det er derfor viktig å være klar over dette, og dermed enda flinkere på å vedlikeholde en sunn munnhule og et frisk tannkjøtt.

Behandling av tannkjøttsykdommer

Hvilken behandling du mottar dersom du får en tannkjøttsykdom, avhenger helt av hvilken sykdom som har oppstått, og hvor langt utviklet den er. Her er noen eksempler på behandlinger du kan motta som følge av en tannkjøttsykdom:

1. God munnhygiene

Den aller viktigste behandlingen for de mildere sykdommene gjør du helt selv. Det er spesielt tre områder du er nødt til å være nøye med dersom du allerede har fått en tannkjøttsykdom:

  • Puss tennene riktig, og med riktig tannbørste. Bruk fluorholdig tannkrem minst to ganger om dagen og ha spesielt fokus på området mellom tenner og tannkjøtt.
  • Bruk tanntråd til å nå de trange områdene mellom tennene som tannbørsten ikke rekker til.
  • Bruk munnskyll. En antibakteriell munskyll kan hjelpe deg med å redusere mengden bakterier i munnhulen, og dermed unngå en forverring av situasjonen, og redusere betennelse.

2. Profesjonell tannrens

Dersom plakket har satt seg og blitt til tannstein, kan det være nødvendig med en profesjonell tannrens hos tannlegen. Hos oss på Eik Tannlegesenter kan vi fjerne både plakk og tannstein effektivt, uten å irritere tannkjøttet.

Dette er svært effektivt for å redusere betennelse og hindre videre utvikling av sykdommen.

3. Skraping og planering av tannrøtter

I de mer alvorlige tilfellene av tannkjøttsykdom kan vi som tannleger anbefale deg skraping og planering av tannrøttene. Dette innebærer at vi fjerner plakk og eventuell tannstein som har festet seg i overgangen mellom tannkjøtt og tann, og deretter jevner ut tannrøttene.

På denne måten er det mindre sannsynlighet for at bakterier fester seg i dette området.

4. Medisiner

Vi som tannleger kan også skrive ut resepter på antibiotika for behandling av bakterielle infeksjoner i munnen. Her kan vi velge mellom antibiotika i pilleform, eller som krem som smøres rett på området som er infisert.

5. Kirurgisk behandling

I de aller mest alvorlige tilfellene av infeksjon, kan det være nødvendig å ty til kirurgi. Da vil vi fjerne infisert vev eller erstatte ødelagt beinmargen fra kjeven og tannfestet.

6. Behandling av underliggende medisinske tilstander

Dersom du rammes av tannkjøttsykdom, og årsaken er en underliggende sykdom som diabetes eller hormonelle forstyrrelser, kan det være nødvendig å behandle de underliggende tilstandene for å få bukt med tannkjøttsykdommer.

Les mer: Tannkjøttkirurgi – alternativ for fremtredende tannkjøttsykdom

Hvordan forebygge tannkjøttsykdommer?

Har du mulighet til å forebygge er dette alltid å foretrekke fremfor å bekjempe og behandle. Det finnes heldigvis mange tiltak du kan gjøre på egenhånd for å redusere risikoen for tannkjøttsykdom:

  • Puss tenner ofte nok: Tennene bør børstes minst to ganger om dagen med en god tannbørste. Vær da spesielt nøye med overgangen mellom tannkjøttet og tennene.
  • Bruk tanntråd daglig: Ettersom tanntråd er blant de få verktøyene som kommer til mellom tennene er dette en ypperlig mulighet til å fjerne plakk og matrester i mellomrommet.
  • Regelmessige tannlegetimer: Avvik i tannhelsen er langt enklere å ta tak i dersom de oppdages tidlig.
  • Sunt kosthold: Frukt og grønt hjelper deg også med å holde munnhulen frisk og sunn. Unngå sukkerholdig drikke der du kan.
  • Unngå bruk av røyk og snus: Slutter du med dette vil du drastisk øke sjansen for å beholde en frisk og sunn munn i mange år fremover.

Når bør du kontakte din tannlege?

En enkel huskeregel er:

«Oppdager du noe utover det normale ved børsting av tenner eller spising, bør du ta kontakt med tannlege»

Dette kan være små blødninger i tannkjøttet, rødt eller hovent tannkjøtt, dårlig ånde eller noen av de andre symptomene nevnt over. Er du usikker anbefaler vi deg å gjennomføre en undersøkelse for å være på den sikre siden.

Tidlig behandling kan hjelpe deg med å forhindre betydelig skade som kan plage deg i mange år fremover.

Behandling hos Eik Tannlegesenter

Hos oss på Eik Tannlegesenter tar vi dine symptomer på alvor. Vi oppfordrer deg til å komme inn på en grundig undersøkelse så fort du merker noe uvanlig i munnhulen din.

Det er langt enklere å forebygge enn å behandle, men er uhellet ute finner du trygge og erfarne behandlere hos oss. Vi hjelper deg med å beholde friske og sunne tenner resten av livet.

Ta kontakt for å bestille din neste undersøkelse!